По закону: хто несе відповідальність за здоров’я школярів під час навчання

По закону: хто несе відповідальність за здоров’я школярів під час навчання

Випадки, коли діти помирають просто під час або після уроків фізкультури, викликають жах, занепокоєння та логічне запитання: хто має нести за це відповідальність? Що про це каже українське законодавство, описано у публікації EtCetera.

Хто несе відповідальність за здоров’я школярів

Міністерство охорони здоров’я скасувало форму первинної облікової документації «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)», відому як форма № 026/о. За новими правилами, батьки дитини повинні принести в школу довідку про проходження профілактичного огляду з висновком педіатра. У цій же довідці вказується, чи може дитина відвідувати школу і який рівень фізичного навантаження може перенести (так звана група).

Якщо довідки немає, то вся відповідальність лежить на батьках.

Дитину не допустять до занять з фізкультури, відповідно, вона не пройде атестацію з цього предмету і її не переведуть до наступного класу.

Кілька років тому, коли медогляди проводилися в школі, саме навчальний заклад відповідав за здоров’я учнів. Зараз – все змінилося.

Чи повинна інформація про хворобу дитини бути зазначена у довідці

Як пояснювали в Міністерстві охорони здоров’я, якщо у дитини є те чи інше захворювання, то, за рішенням одного з батьків, у довідці про це може бути зроблено відповідний запис. Така інформація потрібна, щоб медична сестра закладу освіти володіла необхідною інформацією про стан здоров’я дитини. Якщо батьки вирішили не вказувати в довідці діагноз дитини, то лікар відзначає застереження щодо фізичних навантажень та інші рекомендації медичного характеру.

За що відповідає педіатр?

Педіатр або сімейний лікар не має права виписувати довідку про проходження профілактичного огляду без висновків усіх необхідних фахівців. Деякі педіатри та терапевти зізнаються, що вимагають висновок кардіолога та розшифровку кардіограми, щоб бути певними, що дитина абсолютно здорова. Тому що відчувають за це відповідальність. І лише після цього видають необхідну для вступу до школи довідку. Проте такими відповідальними виявляються не всі. Якщо підсумувати, то відповідальність за здоров’я дітей лежить в першу чергу на батьках, які повинні переконатися, що їх дитина цілком здорова. В іншому випадку – вони повинні попередити про той чи інший діагноз педагогів. Крім того, за здоров’я дитини відповідають педіатри та сімейні лікарі, які видають школярам довідку, що дозволяє відвідувати уроки і визначає допустимий рівень фізичного навантаження.

Ульяна Лисак


Кiлькiсть переглядiв: 388