/Files/images/vihovna_robota/Алкоголь.jpg

Головне, що треба пам'ятати — нешкідливого і тим більше корисного алкоголю не існує.

Алкоголь — це напій, що традиційно створює хороший настрій, знімає стрес, робить людину більш розкутою, а проблеми менш важливими. Та, на жаль, коли магія спиртного вивітрюється, людина змушена повернутися до суворої реальності, долаючи симптоми похмілля та відновлюючи печінку.

Що ж відбувається в організмі, коли ми споживаємо алкоголь, та чи буває він безпечним? Ці та інші важливі питання розглянемо далі.

МАРШРУТ АЛКОГОЛЮ

Щойно ви проковтнули алкогольний напій, він розпочинає мандрівку вашим організмом. Спершу опиняється у шлунку, де значна його частина поглинається слизовою. Потім переміщується до тонкого кишківника, а звідти — до товстого. Наступна зупинка — кровоносні судини, внутрішні органи, клітини та міжклітинний простір.

Алкоголь робить життя кращим, та коли його магія вивітрюється, людина змушена повернутися до суворої реальності, долаючи симптоми похмілля та відновлюючи печінку

Найбільша частка алкоголю розщеплюється у печінці. Спочатку спеціальний печінковий фермент алкогольгідрогеназа перетворює рідину на ацетальдегід — хімічно активну, токсичну речовину, після чого та має розділитися на вільний (оцтова кислота) та зв'язаний ацетат (ацетилкоензим А). У фіналі ці сполуки утворюють воду та вуглекислий газ. Якщо печінка не розчепить ацетальтдегід, через кровотік він потрапить до мозку та наднирники, викликавши блювання, нудоту, запаморочення, апатію тощо.

Також потрібно розуміти, що процес розщеплення спирту є довготривалим. Продукти розпаду виводяться з організму від декількох днів до двох тижнів, десятки разів циркулюючи кровоносною системою. І лише невелика частка алкоголю у нерозщепленому вигляді може вийти через легені, нирки та разом із потом.

ПРИЧИНИ НЕ ВЖИВАТИ АЛКОГОЛЬ

Однак у чому полягає найбільша небезпека алкоголю? По-перше, у наведеній вище схемі — найпростішому варіанті розкладання алкоголю. Якщо людина вжила багато різноманітних спиртних напоїв, до складу яких часто входять домішки (сивушні масла, альдегіди, органічні кислоти), то вони спричиняють додатковий токсичний вплив на внутрішні органи і системи організму людини.

Читайте також: Три міфи про перехід на ЗСЖ

По-друге, частина оцтової кислоти вступає в сполуки та відкладається у вигляді "поганого" холестерину (який утворює на стінках судин склеротичні бляшки, що можуть викликати захворювання серцево-судинної системи) і жирних кислот, що негативно впливають на роботу печінки, сприяючи виникненню жирового гепатозу (ожирінню печінки) та алкогольного гепатиту.

По-третє, часте зловживання спиртним у 20-30% людей завершується розвитком цирозу печінки.

І останнє. У комплексі з таким поширеним знеболювальним та жарознижуючим засобом, як парацетамол, алкоголь призводить до різкого посилення його токсичності і розвитку некрозів у печінці. Окрім того, спиртне виводить з організму корисні мікроелементи (магній, калій, кальцій, вітамін В, С), негативно позначається на роботі імунної системи, погіршує серцеву, ниркову та мозкову діяльність.

У комплексі з парацетамолом алкоголь призводить до різкого посилення його токсичності і розвитку некрозів у печінці

ПРО ШКІДЛИВИЙ ТА НЕШКІДЛИВИЙ АЛКОГОЛЬ

Існує міф, що слабоалкогольні напої не такі шкідливі, як міцні. Насправді це не так. Солодкі слабоалкогольні коктейлі та лікери завдають організму значно більшої шкоди, аніж горілка. Чому? Тому що до їхнього складу входять різноманітні ароматизатори, домішки, барвники та велика кількість цукру. У горілці майже немає цукру та вуглеводів. Однак це не означає, що її можна вживати щодня. Вона також негативно впливає на людський організм, оскільки містить етиловий спирт, що руйнує клітини печінки та провокує розвиток цирозу.

Непоправної шкоди нашій печінці завдають так звані енергетики, оскільки містять кофеїн, таурин, глюколоронактон та рослинні екстракти. Крім того, вони витискають з організму енергію, розраховану на декілька днів, тому після закінчення дії енергетика людина почувається розчавленою і в’ялою.

Алкоголь, інфографіка

А як щодо пива? На перший погляд, воно не є таким шкідливим — однак це хибна думка. Традиційно у пиві можна знайти консерванти, стабілізатори смаку, пурини та інші токсичні компоненти, які змушена розщеплювати наша печінка. Також цей напій дуже швидко викликає звикання і часто приводить до пивного алкоголізму. А все тому, що пиво сприяє утворенню гормону задоволення — дофаміну, завдяки якому людина почувається вільною та щасливою. Щоправда, триває це відчуття недовго.

Щодо безалкогольного пива — воно таке ж шкідливе, як і алкогольне. У людей, які його часто вживають, з часом розвивається гепатомегалія (збільшення розмірів печінки), що пов’язане з виникненням жирової дистрофії печінки.

Не можна вважати абсолютно безпечним для людського організму і вино. Особливо те, що продається у картонних пакетах за смішні гроші. Склад такого напою часто формують домішки — консерванти (бензойна кислота), синтетичні харчові барвники. Не таким шкідливим є якісне сухе біле вино — у хорошому напої немає жирних кислот і канцерогенів, а вміст вуглеводів порівняно невисокий. Також можна інколи випити бокал дорогого червоного вина, але, звісно, не пляшку і не на порожній шлунок.

Читайте також: Як визначити, чого потребує ваш організм Як визначити, чого потребує ваш організм Як визначити, чого потребує ваш організм

І навіть таке смачне шампанське шкодить здоров'ю тих, хто його вживає. Завдяки вуглекислому газу воно дуже швидко всмоктується в кров — можна добряче захмеліти, навіть не помітивши. Окрім того, до складу цього напою часто входить цукор, підсилювачі смаку, харчовий фарбник та спирт, що шкодять печінці, шлунку та кровоносній системі. У складі ідеального шампанського має бути лише вино, виготовлене із виноградного соку — однак і таким напоєм краще не зловживати.

Попри розповсюджену думку про те, що міцні напої, такі як, наприклад, коньяк, менш шкідливі, це не так. Як у дешевих, так і у дорогих сортах того самого коньяку можна знайти сивушні масла, альдегіди, етілацітат, ароматизатори, підсолоджувачі (цукровий колер) та навіть метиловий спирт. Хоча у справжньому коньяку цих компонентів бути не повинно.

ЯК ВИСНОВОК

Головне, що треба пам'ятати — нешкідливого і тим більше корисного алкоголю не існує. Навіть ті алкогольні напої, що коштують дорожче і мають більш якісний склад, у великій кількості шкідливі для людини. Допустима добова норма чистого алкоголю для чоловіків складає 30 г (менше 2 пляшок пива, 100 мл горілки або 3 келиха сухого вина). Для жінок — 20 (менше 1,5 пляшки пива або 80 г горілки чи 2 келихи сухого вина). Якщо протягом тривалого часу вживати щоденно від 80 г етанолу і більше, є ризик виникнення цирозу печінки або раку. Тому раджу вживати спиртне якомога рідше і у невеликих кількостях. Тоді є вірогідність запобігти розвитку серйозних проблем, пов’язаних з роботою печінки, кровоносної системи та мозковою діяльністю.

Більше читайте тут: https://tsn.ua/blogi/themes/health_sport/scho-treba-znati-pro-shkodu-alkogolyu-1134195.html

Кiлькiсть переглядiв: 243