День космонавтики

/Files/images/imgpreview (5).jpgВсесвітній день авіації та космонавтики — пам'ятна дата, що відзначається 12 квітня, установлена на знак першого польоту людини в космос.

12 квітня 1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» з космодрома «Байконур» уперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин.
12 квітня 1981 стартував перший пілотований політ за американською програмою «Шаттл».
У СРСР встановлений указом Президії Верховної Ради СРСР від 9 квітня 1962 року. Відзначається за назвою День космонавтики. В Україні 12 квітня відзначається як День працівників ракетно-космічної галузі України.
ЮРІЙ ГАГАРІН - ПЕРШИЙ КОСМОНАВТ ЗЕМЛІ
/Files/images/20081208-130634-4.jpg
Юрій Олексійович Гагарін (1934 - 1968) - російський льотчик, космонавт, що перший побував в космосі.
/Files/images/imgpreview (1).jpg
/Files/images/imgpreview (2).jpg/Files/images/imgpreview (3).jpg/Files/images/imgpreview.jpg
Народився 9 березня 1934 року в Клушино Смоленської області. Пішов в школу в 1941 році, але із-за німецької окупації лише в 1943 році продовжив навчання. Після переїзду в місто Гжатськ в біографії Гагаріна був закінчений шостий клас. Наступною сходинкою в його освіті послужило надходженні в ремісниче училище.
Потім Юрій в 1951 році почав навчатися в індустріальному технікумі Саратова. У тому ж місті почав відвідувати аероклуб, а вже через рік зробив свій перший політ на літаку Як-18.
У 1957 році він закінчив Оренбурзьке училище льотчиків. Пройшовши медичну комісію, в березні 1960 став одним з кандидатів в космонавти. Після того, як вибір ліг саме на нього, в біографії Юрія Гагаріна відбулася найбільша подія. 12 квітня 1961 року корабель «Схід» з Гагаріним на борту вийшов в космос, зробив оборот навколо Землі.
Завдяки наполегливості Хрущева, відразу після польоту звання Гагаріна було підвищене із старшого лейтенанта до майора. Йому організували пишну зустріч в Москві.
Після польоту Гагарін зробив декілька поїздок по різних країнах (Чехословакія, Болгарія, Фінляндія, Англія). Потім він був дублером єдиного космонавта корабля «Союз-1» - Владіміра Комарова. Льотні польоти в біографії Гагаріна не були залишені. Він прагнув відновити свою кваліфікацію льотчика-винищувача. 27 березня 1968 року великий космонавт і льотчик розбився на літаку УТІ МІГ-15, на борту якого також був полковник Володимир Серегин.
Кiлькiсть переглядiв: 302