Зустрічаємо птахів

В Авдіївці зустрічали птахів.

Вчитель біології Ірха Людмила Михайлівна у 8 класі провела свято "День птахів".

Велика і прекрасна наша Земля. Погляньте навколо: ласкаво світить уже сонечко, від його теплого поцілунку розкриваються повіки перших квітів, весняний вітерець грайливо пестить ніжні коси берізки і плакучої верби, в голубому небі чути дивовижні голоси журавлів, качок, гусей, що сповіщають про свій приліт.

Весну, за уявою наших предків приносили на крилах птахи. 30 березня, коли святкували Теплого Олексія, господиня випікала обрядове печиво – жайворонків, голубів, а діти, співаючи, носили їх по селу.

Зеленая весняночка пишно йде

Пташки з вирію нам веде

Розсіває в полі ярий світ,

Під тим небом синім, як блакить.

В цей час з теплих країв, долаючи мільйони кілометрів, прилітають на свої місця гніздування наші пернаті друзі.

Птахи населяють усі материки й більшу частину островів земної кулі. Вони живуть скрізь, де є рослини й тварини, придатні для їхнього живлення: лісах, садах, луках, болотах, тундрі, степах, пустелях. Деякі птахи більшу частину свого життя проводять у відкритому морі.

У світовій фауні налічується 9 тисяч видів птахів. Завдяки своїй дуже великій кількості й різноманітній діяльності птахи відіграють у природі досить значну роль. Птахи з'їдають велику кількість рослинної і тваринної їжі й цим самим впливають на живу природу, особливо на чисельність комах і дрібних гризунів.

Деревний лікар – дятел своїм дзьобом добуває з під кори шкідників і їх личинок. 300 разів на день приносить своїм діткам гусінь, за зимовий день знищує 150 короїдів.

Ластівка – знищує до 1 мільйона комах-попелиць, шкідників сільського господарства.

Шпак з'їдає за місяць до 10 тисяч польових слизнів.

Горобець – знищує личинок шкідника садів – довгоносика.

Синиця – за літній день з'їдає стільки комах, скільки важить сама.

У період вигодовування пташенят приносить їжу 350-390 разів за день, захищає 40 плодових дерев. Птахи самі є їжею для інших тварин. Птахи сприяють розповсюдженню плодів і насіння. Вони клюють соковиті плоди горобини, калини, бузини і перелітають з місця на місце викидають разом з послідом насінини. І виростає молода рослина. Маленькі пташки(колібрі і нектарниці) живлячись нектаром багатьох тропічних рослин запилюють їхні квіти. Тому важливо оберігати птахів і приваблювати їх на поля, городи, сади. Корисні й хижі птахи: вони у великій кількості знищують дрібних гризунів - шкідників польових культур і поширювачів інфекційних хвороб.

Боривітер за день для своїх пташенят приносить: 9 ховрахів, 2 миші, 1 жайворонка, 5 полівок.

Сова з'їдає за літо тисячу сірих полівок, мишей, отже зберігає за літо тонну хліба.

Ворони, сороки - санітари.

На багатьох диких птахів існує промислове й спортивне полювання. Полюють з промисловою метою на куріпок, рябчиків, тетеревів, фазанів, а з водоплавних – качок, гусей. У Чорноморсь­кому заповіднику живе і гніздується велика морська качка - гага. Своє гніздо вистилає товстим шаром пуху для обігрівання яєць. Після висиджування пташенят пух збирають через те, що він м'який пружний,має малу провідність і використовують для утеплення одежі. Пташиний послід є прекрасним добривом. В Перу на великих «пташиних базарах» нагромаджується роками, тому його збирають і навіть експортують під назвою гуано. Пташині пера мали велике значення в історії культури, бо ними користувалися від часів Римської імперії і до середини минулого століття. Вироби з металу, якими тепер ми пишемо теж називаються перами. Деяких хижих птахів, особливо соколів, люди спеціально тренують для участі у полюванні, відлякуванні птахів від виноградників. Велику насолоду отримує людина від чудового співу пташок. Про птахів складено казки, вони є літературними, пісенними, художніми образами. Малий гербу України - тризуб – це символ сокола, що стрімголов падає вниз (символ влади Святого Володимира). Птахи увійшли до життя людини дуже давно і людина приручила багатьох диких видів змінила їх і використовує для своїх потреб (кури, гуси, качки, індики) отримуючи яйця, м'ясо, пух. Отже,птахи для людини надзвичайно корисні. Проте з кожним роком все більше видів птахів зменшується за чисельністю, поширенням, або які стають рідкісними або зовсім зникають на великих територіях. На сьогодні повністю зникло близько 200 видів. Для того, щоб запобігти зникненню їх треба охороняти. Мало занести той чи інший вид на сторінки Червоної книги, прийняти закон про охорону тварин - треба вивчати їх, знати їхні потреби. В Україні створені заповідники, заказники для охорони птахів. Рідкісних птахів розводять у вольєрах і випускають потім на волю в природні для них умови життя. Людина допомогає птахам розвішуючи штучні домівки, підгодовуючи пернатих у скрутні часи як-от узимку.

Птахів потрібно любити й берегти не лише тому, що вони веселі, гарні й самою своєю присутністю та поведінкою прикрашають і оживляють сади та ліси. Крім того, багато птахів чудово співає, викликаючи в людини добрий, радісний настрій. Отож бережімо й захищаймо наших пернатих друзів і помічників, не стріляймо з рогаток, не руйнуймо їхні гнізда.

А ВИ ЛЮБИТЕ ПТАХІВ? Покажіть в чому виявляється ваша любов?

Світлини зі свята
Авдіївська ЗОШ І-ІІІ ступенівАвдіївська ЗОШ І-ІІІ ступенів
Авдіївська ЗОШ І-ІІІ ступенівАвдіївська ЗОШ І-ІІІ ступенів
Авдіївська ЗОШ І-ІІІ ступенівАвдіївська ЗОШ І-ІІІ ступенів
Кiлькiсть переглядiв: 412