Повернутися до звичайного режиму

Сайти українських шкіл є неінформативними, - ДСЯО

Сайти українських шкіл є неінформативними, - ДСЯО

Результати вивчення забезпечення прозорості та інформаційної відкритості шкіл засвідчують ряд проблем, що потребують невідкладного вирішення.

Про це йдеться у повідомленні Державної служби якості освіти.

У ході моніторингу Державною службою було опрацьовано інформацію із вебсайтів понад 50% шкіл України.

«Викликає занепокоєння, що значна частина закладів загальної середньої освіти (далі – ЗЗСО) не мають власних вебсайтів. Так, вебсайти відсутні в 1497 (19,2%) шкіл із 7812, переважна більшість ЗЗСО комунальної форми власності – 1473, інші 24 – приватні», - зазначають у ДСЯО.

Порядок подання та розгляду заяв про випадки булінгу в закладі освіти взагалі не оприлюднили 74, 8% шкіл, а план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу в школі – 67,2%.

Окрім того, на сайтах 63,2% шкіл відсутня будь-яка інформація щодо ліцензій на провадження освітньої діяльності, що може вказувати також на неналежне виконання органами ліцензування в сфері загальної середньої освіти своїх повноважень.

33,5% шкіл не надають відкритий доступ до інформації про свій кадровий склад та 59,9% – наявність вакантних посад, що не сприяє вирішенню проблеми забезпечення шкіл якісними педагогічними кадрами.

«Залишаються відкритим питання про відсутність на вебсайтах шкіл інформації щодо освітніх програм – 48,9%; закріплену за школою територію обслуговування – 54,1%; дані стосовно фактичної чисельності учнів – 45,5%, правила прийому на навчання – 53,7%», - повідомили у Державній службі якості освіти.

Заклади загальної середньої освіти формують відкриті й загальнодоступні ресурси з інформацією про свою діяльність та зобов’язані надавати доступ до такої інформації на власних вебсайтах, а у разі їх відсутності – на вебсайтах засновників.

результати дослідження

Кiлькiсть переглядiв: 336